НаУКМА і ЦВК - чи доросте колись ЧНУ?

Власне, запитання до громади. Бачили-чули про конфлікт Центру візуальної культури (ЦВК) при НаУКМА та їхній конфлікт з адміністрацією НаУКМА і особисто президентом НаУКМА Сергієм Квітом.
Маю багато знайомих з НаУКМА взагалі та з ЦВК зокрема — важко переживають цей конфлікт, переймаються, беруть активну участь, слідкують за розвитком подій тощо. Тобто там і тобі ініціативи знизу, і тобі студентське товариство, і який рівень дискусії (екс-президент Польщі виступив на підтримку однієї зі сторін!); відповідно — який інформаційний галас!
Чи доросте ЧНУ колись до хоча б уполовину такого рівня?
Чи буде в ЧНУ колись реальна а не формальна самоорганізація?
Чи буде в ЧНУ колись такий рівень дискусії?

Власне, запитання до громади — сам у ЧНУ не навчався (може, я просто не знаю — може, там це уже є?..), цікаво що думають про це студенти, випускники, аспіранти, викладачі.

9 коментарів

Святослав Вишинський
Ідея Центру візуальної культури, безперечно, заслуговує всіх похвал, проте в НаУКМА він уже давно не асоціюється з «місцем вільного обміну думками та ідеями». Характерно, що після закриття останньої виставки захисники ЦВК почали апелювати саме до аргументів «рівності» та «демократичності», проте огляд тематики більшості подій у Центрі демонструють доволі специфічну тенденційність. Те саме стосується і профспілки «Пряма дія», котра в НаУКМА, безперечно, займається багатьма хорошими справами, але у своїх заявах, м'яко кажучи, непослідовна (протест проти фото-виставки на тему Голодомору і одночасно захист виставки, окресленої багатьма як «порнографічна»). Добре в цьому те, що має місце дискусія і що студенти достатньо активні та незалежні, щоб відстоювати свої позиції (до слова: в Чернівецькому національном університеті це не було можливо ні раніше, ні, судячи з усього, не буде можливо і в найближчому майбутньому). Погано — те, що стільки енергії витрачається на з'ясування другорядних тем, і що аргументи в таких дискусіях уживаються вибірково.

P.S. Ефір на телеканалі ТВi за участю Сергія Квіта:





P.P.S. На чернівецькому каналі така дискусія між ректором та студентом не була би можлива в принципі, а якби й відбулась теоретично — можна уявити, якого тиску за свої критичні висловлювання зазнав би студент _піся_ ефіру або як би він був попереджений _перед_ ним.
Ігор Гамаль
Сюжет про конфлікт:


Погоджуюсь зв Святославом. «Совковість» ЧНУ недопустила б жодних дискусій, принаймні «на рівних».
Михайло Шморгун
Питання поставлене правильно — доколє… Обєднати зможе хіба — «велика мета», або шкурні інтереси. Оскільки попри всю антитабачну студентську рефлексію, стипендія росте, мінімальні умови для того щоб молодь «не вякала»влада виконала. Убивство студента міліціянтами також нічого принципово не змінило. Спроби обєднання,є.Проте вони не виходять за межі локальних проектів… Хоча моя думка — у випадку з ЧНУ, це питання крайньої зашореності і містечковості. Перестали люди мріяти, думаю це може змінитися,… Дуже надіюсь на це. Просто потрібен реальний приклад вдалого проекту…
Святослав Вишинський
На прикладі ЦВК — вражає, наскільки дурними і порожніми можуть бути приводи, щоб об'єднати групи людей і спровокувати між ними конфлікт. Рівно як і в Інтернеті та політиці ряд тем уже давно стали «стандартними» для нагнітання дискусій з нічого (гендер, LGBT, Україна-Росія, мова, УПА, etc.). Це одночасно наочно демонструє і те, що студентський протест може бути не тільки продуктивним, але й відверто контр-продуктивним, і що самі по собі цінності свободи без належного прикладення цієї свободи («від чого» vs. «для чого») не варті нічого. Пустий звук.
Михайло Шморгун
Абсолютно згоден. Крім того — є інші моменти -організаційні, що є головною силою любого обєднання. Брати на себе відповідальність та бути відповідальним за інших — це дві різні речі, які й проводять поділ між продуктивним та контр-продуктивним обєднанням…
Микола Костинян
Якшо в ЧНУ таки буде шось таке демократичне утворюватися — як думаєте, який факультет (чи кафедра?) стане хедлайнером?
Святослав Вишинський
Є закономірна підозра, що теоретично найбільші підстави для подібних речей — на факультетах історії, політології та міжнародних відносин, філософсько-теологічному та філологічному. Проте, на жаль, мисляча студентська аудиторія тут малочисельна і зазвичай типово конформістська. Втім, організація профспілок необов'язково прив'язується до конкретних факультетів, натомість студентські об'єднання можуть ефективно координувати ініціативи творчих одиниць різних факультетів, а вже на цій основі оргструктура може ширитись у маси.
Михайло Шморгун
Крамольна мисль — ефективне обєднання студентської молоді, можливе лише поза навчальним закладом…
Святослав Вишинський
… За інтересами та політичними вподобаннями (клуби, профспілки, громадські організації).
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте