НЕ створюйте групи на ФБ, якщо йдеться про публічне або smm по-нашому

Дуже, дуже часто у нас у Чернівцях створюються ГРУПИ у Фейсбуці для просування когось/чогось публічного.
Це НЕ правильно.
Група у Фейсбуці — це те, що треба, але дійсно для групи; наприклад, група однодумців, колег, академічна група тощо. Навіть коли вона відкрита — це усе одно не публічне утворення. Якщо коротко, то ГРУПА — ДЛЯ ГРУПИ. Акаунт фізичної особи — для фізичної особи, яка має справжні Ім’я та Прізвище. Для публічної активності — СТОРІНКА (Page).
Що треба знати для початку:
1. Щоб створити СТОРІНКУ у ФБ — www.facebook.com/pages/create.php
2. Створити сторінку у ВК — vkontakte.ru/public.php?act=new
3. Якщо, нарешті, зрозуміли, що приватний акаунт — не для публічної присутності газети у ФБ, передбачено механізм «мігрування» з такого акаунта у сторінку: https://www.facebook.com/pages/create.php?migrate (при мігруванні друзі автоматом переведуться у шанувальників, зі стіни усе зникне)
4. Якщо ви геть збочинець/ка, можна створити сторінку в Г+: https://plus.google.com/u/0/pages/create
5. Для невиправних мережевих грішників — ще й сторінки компаній на LinkedIn: www.linkedin.com/company/add/show (але почитайте перед цим шо це і нашо learn.linkedin.com/company-pages/)
ГРУПУ в щось мігрувати на ФБ можливості немає і не буде. Вона так і буде висіти засмічувати пошук у середині ФБ. Це невдалий загалом варіант, коли:
1) створили групу для чогось публічного
2) зрозуміли, що це неправильно і недоцільно
3) створили нормальну сторінку
4) видалили групу попередньо повідомивши учасників, що так і так, тепер у нас нормальна сторінка.
В цілому, це дезорієнтує. Якщо уже зробили групу — варто робити саме так, як ще ні — одразу робити по-людські.
Воно зрозуміло, що якщо нічого більше зробити не умієш — робиш групу. І що група гарна тим, що там можна «намалювати» багато учасників для замовника — переважна більшість із яких ніколи про цю групу і не чули, а їх було додано адміністраторами групи в ручному режимі. Але пора починати працювати хоч трошечки грамотно. І хай вас не вводить в оману кількість «учасників» групи — навіть якщо їх 1000, запевняю: активних із них може кілька десятків, решта просто в очі ту групу не бачили; а якщо і бачили — то, можливо, раз чи два.
У той час як нормальна сторінка дає дуже і дуже важливі інструменти: статистику в розрізі всякого різного, можливість просування своєї сторінки, можливість встановлювати які завгодно користувацькі таби (вкладки) тощо.
ПС надихнула свіженька група «Депутатська діяльність Кедь Володимира Євгеновича» у ФБ. Така група цілком адекватна — якщо її призначенням є обговорення цієї діяльності якоюсь групою осіб, якимось обмеженим колом. Але для публічного представлення своєї діяльності у ФБ це виглядає «по-нашому» так би мовити.

11 коментарів

Святослав Вишинський
Більшість користувачів, визначально знайомих з «В Контакте», плутають призначення «груп» у двох мережах, проте поступово це виправляється. Досвід «ВКурсі» також починався з групи на «Facebook» — і тільки пізніше було створено офіційну сторінку, хоча потреба в ній наразі мінімальна. В цілому ж більше дивують презентабельні чернівецькі ЗМІ, які на головних сторінках своїх веб-сайтів указують посилання на користувацькі профілі, що самим фактом свого існування порушують ключові правила соціальних мереж і за всіма формами класифікуються як спамерські.
Вадим Міський
Дуже актуально. Такі недолугі форми публічності трапляються досить часто, це трохи нервує.
Особливо, коли і відписатись від того шкода, і дивитись ніби нічого, і маячить воно перед очима постійно.
Маріанна Антонюк
коли я запитала про це все в одного дуууже продвінутого в комп'ютерних справах товариша, то він мені відповів отаке: «На ФБ можно создавать аккаунты — их должны создавать человеки
и можно создавать странички — это типа как отдельные сайты в рамках ФБ. Все фирмы, организации и т.д. должны иметь страницу. Это правильно, кошерно, удобно, круто и т.д. Плюс страницу можно оформлять по особенному. А если делают не так… ну это просто распространенная ошибка и многие люди в мире хотят грустить по поводу чьих-то незначительных ошибок, что бы придать значения своему понимаю данной ситуации, которое превосходит того, кто является причиной грусти )
в интернете выражать такую грусть проще всего»
Святослав Вишинський
Тим не менше це щось на зразок того, щоб ставати на лівий бік ескалатора в метрополітені. Наче й можна там стояти, але водночас загороджувати дорогу тим, хто поспішає. Невідповідні профілі в соціальних мережах нікого би не задівали, якби Вам десять разів не намагвся додатись до списку «друзів» який-небудь «Молодий Буковинець» — або якби хтось не додавав Вас без згоди в групу, з якої потім щоденно на пошту приходять повідомлення про кожне оновлення. По суті, всі або майже всі проекти в той чи інший час вдавались до таких дій через недосвідченість або зумисно, однак рано чи пізно слід виправлятись. Інакше це переходить межі будь-якої пристойності.
Микола Костинян
:)
«комп’ютерні справи» — давно уже не цілісна якась галузь знань.
Колись було «програміст» — і це означало УСЕ, що стосується «тих клятих залізяк».
Тепер тільки в роботі з соціальними мережами виокремились кілька різних напрямків роботи, освоїти які усі одночасно ніхто вже навіть і не намагається
Ігор Гамаль
Більше того, до тих хто «знає усе» вже якось і ставитись починають одразу скептично :)
Анатолій Кримський
У меня сын — программист. Так он, к моему изумлению, не всё знает. Видать плохо учился.
Микола Костинян
:)
основна суть не у «правильності» чи юридичних аспектах — ясно шо нашим людям на це начхати.

відмінним є ФУНКЦІОНАЛ: сторінка має кілька життєво необхідних опцій, яких не має юзер акаунт, все дуже просто. сторінку ВИГІДНО створювати — просто про це потрібно знати.
а якщо сам не знаєш — мати культуру піти і запитати у того, хто знає. Але наші люди цим також не хворіють.
Святослав Вишинський
І все ж у «Facebook» останнім часом пандемія створення груп чернівецьких закладів, у які в масовому порядку додаються користувачі. Правда, тепер існує опція покинути групи без права повторного доєднання з боку адміністраторів.
Анатолій Кримський
Я теж не люблю мордату книжну.
Микола Костинян
До речі, зустрів гарний приклад «правильного» використання групи:
www.facebook.com/groups/177622085608831/
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте